keskiviikko 14. elokuuta 2013

Rapukausi 2013




Kokemuksia kuluvasta rapukaudesta.

Kokeillut syötit:

grillimakkara
Best-In Hubert koiranmakkara
salakka
särki
porkkana
perattu muikku

Koin merrat noin kerran päivässä iltapäivällä töiden jälkeen. Ravustus on monen mielestä aktiivista hommaa mutta töiden vuoksi se ei omalla kohdallani ole mahdollista.

Tulokset:


Porkkanat eivät kyllä houkutelleet rapuja mertaan. Kolmen pyydyksen kokeilussa saaliiksi eksyi vain yksi alimittainen yksilö. Ihme sinällään vaikka olisi ollut ylimääräistä porkkanaa tarjolla. Kuoritulla grillimakkaralla saalis jäi myöskin vajaaksi. Noin yksi rapu per merta. Hubert pyysi paria kolmea mutta ongelmaksi muodostui syötin liukeneminen veteen. Voittajaksi suoriutui ylivoimaisesti salakka, muikun ja särjen seuratessa vanavedessä. Salakka säilyi merrasssa pyyntikelpoisena kolmekin päivää. Itse kuulun niihin joiden mielestä tuore kala ei välttämättä ole se paras syötti; hajua saa ja pitää myös olla.



Rapujen säilytys elävänä:


Rapula. Viileässä kellaritilassa ravut säilyvät elävinä hyvinkin 2-3 vuorokautta. Pohjalla laatulukemista, puunlehtiä ja noin 0,5-1 cm vettä.


Ravustaminen on sen verran kosteaa hommaa että kuski on syytä varata jo hyvissä ajoin.


Rapusumppu v1.0
Ei näin. Pakastelaatikon silmäkoko oli liian suuri. Rantapientareelta kuulunutta rapinaa oli toki ilo kuunnella :D




Rapusumppu v2.0
Toimii. Laatikkona muovinen salmiakkikuvioinen leipomolaatikko. Silmäkoko 25mm x 40mm. Kantena galvanoitu tiheäsilmäinen verkko. Sidokset tehty rautalangalla (tässä yksilössä tehty ruostuvalla sellaisella joka osoittautui myöhemmin virheeksi. Ruoste värjää kädet ja vaatteet). Kädensijat on peitetty verkolla. Valmistamiseen meni n. 15 minuuttia. Kestää yhden kauden leikiten. Täyttöaukoksi jätetään yksi kulma avoimeksi joka sidotaan narusitein. Vetoisuus on maksimissaan n. 20 rapua. Laatikon Kulmat yhdistetään kiinnitysnaruun ja laitos upotetaan noin 2-3m syvyyteen. Kaksi viikkoa ovat säilyneet elävinä, pidempään säilytykseen ei itsellä ole tarvetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti